Web Sunucuları
Ege Üniversitesi kurumsal şablon yapısını kullanan birimlere ait sayfalar ile kurumsal şablon dışında bir tasarım kullanan (birim sayfaları haricinde), sayfalarını kendi istediği gibi hazırlayan ve yönetebilen birimlere ait sayfalar farklı bir sunucu üzerinde barındırılmaktadır.
Kurumsal şablon kullanılmayan domainler, ana sayfa yapısında tutulmadığından, birimler tarafından yönetilmektedir.
Birimlerin dosya ve veritabanı yedeklerini güncel olarak kendilerinin alması gereklidir! Sistem üzerinde tutulan yedekler ihtiyaçları karşılamadığı taktirde, birimin elindeki yedeklerin yüklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle kurumsal şablon kullanılmayan web sayfalarının KENDİ DOSYA VE VERİTABANI YEDEKLERİNİ KENDİ İMKANLARI DAHİLİNDE ALMALARI ve SAKLAMALARI GEREKMEKTEDİR.
Kurumsal sayfaların Yönetim Panellerine, KAMPÜS DIŞINDAN erişim kısıtlanmıştır.
Kurumsal şablon kullanmayan web sayfalarının Yönetim Panelleri ve FTP ulaşımı Kampüs dışından erişime açıktır .
Tüm sunucularda HTTPS Hizmeti bulunmakta olup, talep edilmesi halinde gerekli tanımlamalar BİDB tarafından yapılmaktadır.
Kurumsal şablon kullanmayan web sayfalarında genellikle WordPress, Joomla gibi açık kaynak kodlu CMS’ler kullanıldığından, bu yazılımların açıkları üzerinden sunucu tehdit edilebilmektedir.
Bu nedenle, söz konusu yazılımların güvenlik açıklarının ve güncellemelerinin periyodik olarak birimler tarafından yapılması gerekmektedir!
Sunucular üzerindeki Web sayfalarına ait dosya adları ile ilgili olarak aşağıdaki kurallara uygun hareket edilmesi halinde yönetim ve kontrol aşamalarında çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Web sunucuları Unix tabanlı olduğundan;
- Dosya/resim yükleme işlemlerinde, linklerde, yüklenen dosya adlarında Türkçe harfler (ı, ş, ğ, ü, ç, ö, İ, Ş, Ğ, Ü, Ç, Ö) ve boşluklar kullanılmamalıdır, ayraç gerekiyorsa alt çizgi (_) kullanılmalı, büyük harf kullanılmamalıdır.
- Resim /dosya adları çok uzun olmamalıdır. Sayfa isimlerinde ve sayfalardaki linklerde mutlaka gerçek sayfa isimleri (sayfanın içeriği ile ilgili isimler) kullanılmalıdır. Google indexlemelerinde çok önemli bir konu olduğundan otomatik yazılan linklerde gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir.
- Resim dosyası adı, Google görsel aramasında derecenizi arttırabilir ve sitenize ekstra trafik sağlayabilir.
- Ayrıca, eğer resim/dosya adında birden fazla kelime kullanıyorsanız kelimeler arasında alt tire işareti kullandığınıza emin olun, Google bu alt tire işaretlerini boşluk olarak algılayacaktır.
- GIF, TIF, yada PNG gibi resim formatları çok daha fazla yer kaplar ve sitenizi ziyaret edenler, bunların yüklenmesini uzun süre bekleyebilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar jpg formatını kullanmalısınız. Özellikle dijital fotoğraf makinesiyle çekilen resimler büyük boyutludur. Bunların boyutlarını küçültmek için dilerseniz Adobe Photoshop veya PhotoFiltre gibi yazılımları kullanabilirsiniz.
- Resim/Dosya isimlerinin 128 karakteri geçmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde dosyalarda yapılması gereken düzenlemelerde ve yedek alma-yükleme işlemlerinde sorunlar yaşanabilmektedir.
- Telif haklı resimler ve yazılar (ve diğer sitelerden alınmış bilgiler) hukuki yönden sorun oluşturabileceğinden kullanmanız gerektiğinde bu resimleri satan sitelerden birinden resim satın alarak kullanılabilecektir.
- Web sunucuları resim/dosya isminin büyük/küçük harf olmasına duyarlıdır. Verdiğiniz linklerde (örneğin "şurayı tıklayın" diye yazdığınız bir yerde) ve dosya isminde büyük ve küçük harflere dikkat etmeli, tercihen bütün link ve resim/dosya isimlerinin sadece küçük harf veya rakamlardan oluşmasını sağlamalısınız.
- Sayfalarınızı kontrol ederek hatalı linkleri tespit edip düzeltmeniz gerekmektedir. Google bu dosyalar üzerinden yönlendirme yaptığı için hatalı linkler sayfalarda sorunlara yol açabilmektedir.
- Ayrıca tarihi geçip kullanılmayan dosyaların silinebilmesi için , FTP ye atılan tüm resim, excel, Word dosyalarının başına mutlaka YIL-AY-GUN formatında bitişik olarak tarih (örnek: 20170103_resim.jpg gibi) yazılmalıdır. Böylece dosyaların sunucuya yüklendiği tarih görüleceğinden, temizlik yaparken tek bir komutla hepsinin birden silinmesi mümkün olacaktır.
- Güncel, Haber, Slider veya içerik sayfalarına eklenmek üzere gelen Word ve Excel dosyaları, direkt dosya şeklinde mecbur kalmadıkça eklenmemelidir. Dosyanın içeriğini Panel üzerinden kopyala-yapıştır ile eklenebileceği durumlarda içeriği açık olarak ekleyip, gerekiyorsa altına, tabloyu/yazıyı bilgisayarınıza indirmek için tıklayın linki eklenmelidir. Ancak Word-Excell olarak değil, PDF olarak yerleştirilmelidir. (Sadece doldurulması gereken dosyalar varsa Word-Excell olarak eklenmelidir).
Yukarıdaki koşullara uymayan ve içerisinde Türkçe harfler, boşluklar içeren dosyalar, sistem tarafından her gece otomatik olarak silinecektir.
Gerekli özen gösterilmediği takdirde sayfalarda oluşacak görüntülenememe problemlerinden, birim web yetkilileri sorumlu olacaklardır.
Kurumsal web sunucusu, alan adı ve web barındırma hizmeti başvuru formları aşağıda listelenmiştir.
- BİDB-FRM-0001-Alan Adı Başvuru Formu
- BİDB-FRM-0002-Alan Adı Ve Web Barınma Hizmeti Başvuru Formu
- BİDB-FRM-0003-Sunucu Talep Formu